Vakaasti rajatilassa Suomesta ja Venäjästä suomeksi ja venäjäksi

Venäjän masinoima huostaanottokohu kohdistuu Suomen kansalaisееn

Blogin venäjänkielinen versio löytyy suomenkielisen version alta / Версия блога на русском языке расположена под финским текстом

Venäjän uutisrintama räjähti lauantain ja suunnuntain vastaisena yönä tuttuun tykitykseen: venäläisen äidin 12-vuotias tytär otettiin huostaan jo syyskuun lopussa suoraan koulusta siitä syystä, että äiti läpsytti tytärtä t-paidalla.

Tutulta kuulostavan narratiivin tarjosi venäläiselle RIA-Novosti -uutistoimistolle Johan Bäckman, minkä jälkeen sama uutinen ilmestyi eri lähteissä liki 90 kertaa 15 tunnin aikana.

Vaikka Venäjän median kehittämä huostaanottonarratiivi tälläkin kertaa toistaa monelta osin itseään sisältäen tutut palikat, kuten ”vieminen suoraan koulusta”, ”satunnainen läpsytys”, tapaamiskielto sekä äidin venäläisille toimittajille ja viranomaisille suunnattu avunhuuto, tarinassa on muutama elementti, joissa se poikkeaa edellisten vuosien kohuista.

Esimerkiksi, vastoin Bäckmanin väitteitä osoittautui että suomalaisen miehensä kanssa asuva äiti ei kääntynyt  Venäjän konsulipalveluiden puoleen. Selvisi että syynä oli huostaanotetun tytön kansalaisuus — hänellä ei ole kuin Suomen passi, eli Venäjällä ei periaatteessa ole mitään syytä reagoida saati puuttua asiaan.

Lisäksi on muutama epäselvyys, joista päällimmäisin on Elena Smolenchuk -nimellä jutuissa esiintyvä äiti. Nopealla Fonectan haulla Suomesta ei löydy yhtään Smolenchuk-, Smolenchuk, -Smolentsuk tai Smolentšuk -nimistä henkilöä. Facebookissa sekä Vkontaktessa kyseisellä nimellä ja sen mahdollisilla variaatioilla tehdyt haut eivät myöskään tuottaneet tulosta. Elenan kotipaikkakunnaksi väitetään Rakula- tai Räkylä -niminen kaupunki, eikä sellaistakaan Suomen kartasta löydy. On Raakkula -niminen paikka, joka näyttää metsältä ainakin kartalta, ja Rääkkylän kunta, joka sijaitsee Itä-Suomessa. Missään jutussa ei myöskään mainita lasten nimiä, mikä oli varsin tavallista esimerkiksi Medvedevin perheen tapauksessa vuonna 2016 (ks. IS:n jutussa nimiä ei mainita, mutta venäjänkielisissä lähteissä kyllä).

Tämä ei tietenkään anna syytä väittää Elena Smolenchukin olevan tekaistu henkilö, ainakin, uutistoimisto TASS:in mukaan hän otti heihin yhteyttä kertoakseen hänen ja tyttären tapaamisia koskevasta kiellosta sekä vahvistaakseen tyttäriensä Suomen kansalaisuuden. Hän myös kertoi vasta harkitsevansa kääntymistä venäläisdiplomaattien sekä lapsiasiainvaltuutetun puoleen.

Ristiriidat Johan Bäckmanin ja itse Elena Smolenchukin antamissa tiedoissa voivat viestiä siitä, että Smolenchukin tapausta jälleen kerran käytetään Venäjällä hyväksi poliittisesti  ja kyseessä on — kyllä vain — sen inhottavan kuuluisan infosodan operaatio. Poikkeuksellista tässä on se, että kyseessä on alaikäinen Suomen kansalainen, jonka suhde Venäjään määriytyy ainoastaan hänen äitinsä kautta — mutta koko mediakoneisto pauhaa samalla vauhdilla, kuin kyseessä olisi Venäjän kansalainen. Ja tähän on kiinnitettävä huomiota — tapaus todistaa, että Venäjän pyrkimys ”suojelemaan omia” ei edes riipu ”omien” passista.

 

Россия раздувает скандал с изъятием детей вокруг несовершеннолетней гражданки Финляндии

 

В ночь с субботы на воскресенье российский информационный фронт грохнул привычным калибром: у русской матери изъяли еще в конце сентября 12.летнюю дочь, которую увезли прямо из школы — причиной стало то, что мать шлепнула девочку футболкой.

Этот до боли знакомый нарратив предложил информационному агентству РИА-Новости Юхан Бэкман, после чего в течение 15 часов новость перепечатали почти 90 раз.

И хотя этот нарратив об изъятии детей во многих элементах повторяет сам себя, и включает такие знакомые ”слагаемые”, как ”увезли прямо из школы”, ”шлепок”, запрет на встречи с родителями и обращение матери за помощью к российским дипломатам и журналистам, есть в этой истории несколько моментов, отличающие ее от предыдущих случаев.

Например, оказалось, что вопреки утверждениям Бэкмана, мама, живущая с финским мужем, в российское консульство за помощью не обращалась. Причиной этого оказалось гражданство ее дочери — та является гражданкой Финляндии, и русского паспорта у нее нет, а потому и у России нет формальных причин ни во что вмешиваться.

Есть и еще несколько неясностей, причем главная связана с личностью матери, которая в статьях упоминается как Елена Смоленчук. Поиск по фамилии ”Смоленчук” в разных написаниях в финском телефонном справочнике Fonecta результатов не дает. Не дали результата и поиск по имени и его вариациям в Вконтакте и Facebook. В качестве места жительства Елены называется местечко Ракула или Рякюля, но такового на карте Финляндии не значится. Есть топоним Рааккула, который на карте соотносится с лесным массивом, и есть муниципалитет Ряяккюля в Северо-Восточной Финляндии. Также нигде не упоминаются имена детей, а ведь это было в предыдущих случаев довольно обычно, даже если взять случай семьи Медведевых.

Это, конечно, н дает причин думать, что Елена Смоленчук является лицом вымышленным — по крайней мере, она лично связывалась с информационным агентством ТАСС, рассказала им, что ей не дают возможности встречаться с дочерью и подтвердила финской гражданство дочери. Также она сообщила, что еще только рассматривает возможность обращения за помощью в консульскую службу и к Уполномоченному по правам детей. Противоречия между версиями Бэкмана и Смоленчук могут говорить о том, что случай Смоленчук в очередной раз используют в России в политических целях и речь идет — да-да — о той самой навязшей в зубах ”информационной войне”. Но специфика случая состоит в том, что речь идет о несовершеннолетней гражданке Финляндии, чья связь с Россией реализуется только через маму. Однако российская медиа-машина набирает обороты, как если бы речь шла о гражданке России. И на это стоит обратить внимание — ведь это подтверждает, что попытки России ”защищать соотечественников” от паспорта этих ”соотечественников” никак не зависят. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tähän souviin alkaa ainakin allekirjoittanut jo turtua. Tosin turtumus kumpuaa siitä, että itselleni tämä Venäjän kiristä/höllää -pehmitys Suomea kohtaan on niin tunnistettava modus operandi, että käänteitä osaa jo etukäteen odottaa. Eli vuoronperään kehitetään kriisi ja vahvistetaan sitä ja sitten annetaan Suomelle tai suomalaiselle poliitikolle julkista kehua jostain mitättömästä asiasta. Ja tämä sykli toistuu loputtomiin.

Ihan klassista vallankäyttöä ja näpeissään pitämistä, joka Suomen kohdalla toimii Venäjän tavoitteiden mukaisesti.

Ulkovenäläisten "suojelu" on pelkkä voimapolitiikan työkalu, jota Venäjä käyttää painostustoimiensa ylevöittämiseksi. Jos Venäjä todella olisi huolissaan omiensa kohtelusta, se olisi jatkuvassa hakauksessa Keski-Aasian entisten miehitysalueidensa kanssa, joissa venäläisperäisiä ihmisiä oikeasti syrjitään. Mutta näiden valtioiden painostaminen ei ole Venäjän intressissä, koska painostaminen saisi ne suuntautumaan pois Venäjän vaikutuspiiristä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Googlehaku kylläkin löytää mainitulla nimella tuloksen. Kotipaikka Suomessa? Tuskin.

https://www.google.fi/search?q=Elena+Smolenchuk&oq...

Käyttäjän PolinaKopylova kuva
Polina Kopylova

Juu, kaimoja löytyy. Äiti antoi haastattelun pietarilaiselle TV-5 kanavalle puhelimitse, esiintyi ainoastaan Elenana. Mutta mainitsi tyttären nimen. Nimi oli sen verran harvinaista, että Rääkkylän kunnasta sitä oli helppo paikantaa. Tytöllä on eri sukunimi, suomalainen, joten oletan, että äidillä lienee käypä suomalainen sukunimi, mutta Venäjällä käytetään vanha sukunimi, joka on käytännössä os. Smolenchuk, mikä korostaa venäläisyyttä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä pitääkö uutinen paikkansa mutta ei olisi mikään yllätys että Suomessa viedään lapsi, lapsien vanhemmilta ilman kunnollista syytä.. kokemuksella puhun (ei omia lapsia sentään)

Käyttäjän PolinaKopylova kuva
Polina Kopylova

Seuraan itse keskustelua Suomen lastensuojelun tilanteesta ja olen samaa mieltä, että tilanne on huolestuttava ja virheitä sekä valitettavasti myös mielivaltaa tapahtuu puolin ja toisin. Asiasta tiedottaa säännöllisesti mm. Lokakuun Liike sekä muut järjestöt. Mutta nämä venäläinen äiti -tapaukset ovat kuitenkin monasti hieman toista laatua: aika usein perhe on ollut lastensuojelun asiakkaana pitkään ja huostaanotto / kiireellinen sojoitus tapahtuu sen seurauksena, että LS:n hyvin asialliset suositukset eivät otettu huomioon.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Linkitetyn uutisen käännös englanniksi Googlella tuottaa äidin nimeksi Anastasia Zavgorodnaya. Olisiko tästä apua? Ei tuosta Elenaa taida saada?

Uutinen näyttäisi pohjaavan "ihmisoikeusaktivisti" Bäckmanin kertomukseen.
Tässä on mukana ainakin nämä agendat:
- blogistin
- Bäckmanin
- Venäjän
- äidin

Veikkaus: tämä uutinen oli suunnattu Venäjälle kotikäyttöön. Pääasiallisena tarkoituksena on yrittää kertoa, miten hyvin asiat Venäjällä ovat. Jos venäläiset yleisimmin havaitsivat, miten paljon perusvenäläisten elintaso on keskimääräisten suomalaisten perässä, Putinia ei katsottaisi niinkään hyvällä silmällä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Norjassahan on ihan sama ilmiö ollut meneillään jo jonkin aikaa. Venäläisiä äitejä kohdellaan narratiivin mukaan huonosti Norjassa, lapset ovat vaarassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yritetään varmaan pelotella venäläisnaisia lähtemästä suomalaisten peräkammarin poikien vaimoiksi.

Ihmettelen vain miksi, sillä Putinin strategiaan pitäisi nimenomaan kuulua se että tulisi mahdollisimman paljon ulkovenäläisiä, joita sitten voisi lähteä "suojelemaan" Venäjän sotavoimien avulla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Venäjällä pidetään ulkomaille muuttanutta eräällä tavalla maansa ja juurensa pettäneenä. Eroaa tässä länsimaisesta ajattelusta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Voisiko joku selittää minulle, mikä moisen operaation hyöty on venäläisille, olkoon vaikka osittainkin perää huostaanotossa. Vanha neuvostoliittolainen shaiban syöttö, ketä kiinnostaa? Itselläni on vakiintunut mielipide itänaapurista jo 70-luvulta asti,eikä sitä ole tarvinnut tarkastaa lopultakaan kertaakaan. Suurin haitta näistä operaaatioista tulee vaikuttamaan negatiivisesti ainoastaan Suomessa asuviin venäläisiin jase on väärin heitä kohtaan. Aika paskiaisia nuo putinin regiimin äijöt. Polinalle kiitos tästäkin paljastuksesta,jatka vain tarkkailua ja raportoi. Suomalaiset toimittajat ovat kiinnostuneita peräkonteista yms toisarvoisesta, pseudososialistista paskaa minun mielestä mennyttä maailmaa haikaillen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Operaatiossa on ainakin kolme motivaatiota:

- pitää suomalaisia varpaillaan, jotta Suomi toimisi vastaisuudessakin Venäjän haluamalla tavalla
- nostattaa venäläisissä länsivastaisuutta, mikä on nykyhallinnon selviytymisstrategia.
- osoittaa venäläisille, ettei Länteen kannata muuttaa. Muuttoliike Venäjältä on ollut suurta ja kasvussa. Kansan parasta ainesta loikkaa Länteen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Onhan se selvä rasismi, miksi venäläiset eivät saa nauttia positiivisesta erityiskohtelusta?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Polina, voin vain ihailla kielenkäyttöäsi, mikä on ylivertainen moneen suomenkieliseen blogistiin verrattuna.
Asia oli myös paikallaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei taida tuo narratiivi sataprosenttisesti mennä läpi Venäjälläkään. Ensimmäinen kommentoija linkattuun uutiseen puolusteli Suomen oikeusjärjestystä ja lainsäädäntöä:

//россиянка просит российские власти о помощи в возвращении ребенка//

Ребят, в чужой монастырь со своим уставом лезть конрпродуктивно. Вы же сами выбрали место жительства, будьте добры подчиняться местным законам и властям.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Kirjoitat:
"aika usein perhe on ollut lastensuojelun asiakkaana pitkään ja huostaanotto / kiireellinen sijoitus tapahtuu sen seurauksena, että LS:n hyvin asiallisia suosituksia ei ole otettu huomioon."

Varmaankin tässä on kysymys erilaisista kasvatusmetodeista Suomessa ja Venäjällä.
Suomessa kun lasten fyysinen koskemattomuus on ehdotonta.
Bäckmanin soisi tunnustavan tämän.

Silloin kun Maria Guzenina oli ministerinä, hän kykeni valaisemaan venäläistä osapuolta Suomen lastensuojelusta venäjän kielellä. Se auttoi, vähän.

On mahdollista, että Venäjän viranomaiset tietävät kaikki tosiasiat ja kaikki kohu on vain informaatiovaikuttamista johonkin tarpeeseen.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Millähän perusteella näitä juttuja Poiminnat-listalle valitaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Voi vaan ihmetellä huostaanottoviranomaisten valikoiva toiminta, usein on uutisoitu, miten herkästi lapsi otetaan huostaan venäläistaustaisilta, tukkapölyä on jo riittävä syy.
Nyt saa lukea miten tummaihoinen ranskan kansalainen toistuvasti pahoinpitelee lapsiaan, ilmeisesti ihonväri ja positiivinen erityiskohtelu vaikuttavat huostaanottoviranomaisiin lamaantuvasti.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/3-vuoti...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niitä remmirangaistuksia esiintyy kyllä monissa muissakin kulttuureissa:

"the European Committee of Social Rights concluded that Belgium was in violation of article 17 of the Charter because there is no explicit prohibition in law of corporal punishment of children by parents and other carers (including non-institutional childcare facilities and arrangements).[1] In the following years, a number of legislative proposals were introduced to amend the Civil Code to prohibit all corporal punishment[2] but these were never discussed in Parliament."

http://www.endcorporalpunishment.org/progress/coun...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Äiti ei minua hakkanut Belgiassa remillä, se oli tuoli (se hajosi).

Suomessa se on lainvastaista, joten kaikki pitäisi kohdella samalla tavalla kulttuuritaustasta riippumatta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tässä perusfaktaa propagandasta. Vaikutetaan väestön (suomalaisten) ajatteluun viestinnän keinoin kertomalla tosiasioita ensin. Kaikki muu sen jälkeen on kuvitteellista tarinaa. On vain tapahtuma, mistä raportoidaan.

Tavoite tuon raportoinnissa on vaikuttaa ensinnäkin siten, että nostatetaan suomalaisia venäläisiä vastaan. Toisena tavoitteena on saada venäläiset kokemaan olevansa toisen luokan kansalaisia Suomessa.

Kirjoittaja itse välttää ottamasta kantaa asiaan, mikä luo kuvaa luotettavuudesta ja riippumattomuudesta.

Venäjällä tapahtumalla pyritään vaikuttaa luonnollisesti omaan väestöön.

Käyttäjän MarkkuKeskinen kuva
Markku Keskinen

Mikkelissä työskenenlessäni tutustuin Venäläisiin .He muutenkin aina ollut sydäntäni lähempänä täällä Suomessa .johtuen siitä kun he ei ymärä meidän vapautamme.Ja tiedän miten he ovat joutuneet pärjään Neuvosto vallan ansiosta.Siihen aikaan piti pärjätä. Ihan kuin Kuubassakin.Ihminen soputuva "Eläin" on Siksi aina yritän ainakin kohdella vieras maalaisia jopa paremin kun omaa kansaani.jotta ei tulisi komunikaatio vaikeuksia. Kenen etuja toi ns Laps asia ajaa,?? Pietarin Moskovan katulapsista vain yksityiset pitää huolta.Ei suomessa ole noita lapsia ollenkaan.En tajua noita kirjoituksia.Pitäis oikeesti kysyy Venäjän Presidentiltä suoraan onko toi valtion kanta Suomea kohtaan?? Tiedän ei ole.Я знаю, что нет. Таким образом, оленеводческая ферма мы посещаем людей из других стран, проживающих в Финляндии

Käyttäjän MarkkuKeskinen kuva
Markku Keskinen

ENTÄS Pietarin katulapset ? He ei noiten mielestä edes ihmis arvoisia.
Ropakanta on ropakantaa. Mutta kenen etua se ajaa. Pietarin katulapset Moskovan katulapset ei ropakantaa se todellisuutta. Heitä ei suomessa .En ainakaan oo törmännyt.

Toimituksen poiminnat