Vakaasti rajatilassa Suomesta ja Venäjästä suomeksi ja venäjäksi

Tunnollinen kuski Gleb Simanov: uhri vai syötti?

Blogikirjoitus julkaistaan venäjäksi lähiaikoina / Перевод блога на русский язык будет опубликован в ближайшее время

Viraaliksi mennyt sekä Adressi.comiin ja Iltalehteen asti edennyt venäläistaustaisen Nobinan bussikuski Gleb Simanovin tapaus nostattaa monenlaisia tunteita — ja syystä, tai pikemminkin monista syistä. Ensiksi, Simanov pyrkii esiintymään rehtinä miehenä joka puolustaa koko yhteiskunnan etua pummimatkustajien kieroudelta — tämä herättää myötätuntoa. Toiseksi, Simanov on itse vähemmistön edustaja, eli venäläistaustainen, joka erotettiin pikaisesti työstä viitaten hänen asenteisiinsa — eli somalien rasistiseen kohteluun. Venäläisten, ainakin joidenkin, on sitä vaikea nielaista. Kolmanneksi, Simanov on kunnallispoliitikko, jolla on entisestään kertynyt  julkisuutta mm. vuoden 2014 Venäjä -illan osallistujana. Itse sain ensikäsitykseni Glebista juuri tuolloin, koska olen itse mukana ohjelmassa. Sillin hän vaikutti hyvin kiltiltä ”mallimaahanmuuttajalta”, jolla on rehti ja vaatimaton ammatti, perhe sekä jalat maassa -asenne asioihin. Jos muistan oikein, hänet oli silloin studiossa istutettu Venäjä -kriittisten vieraiden puolelle ja hänen mielipiteensä vastasi sitä.

Vuoden 2017 huhtikuussa surffatessani Facebookissa törmäsin Gleb Simanovin nimeen hieman yllättävässä kontekstissa: hän jakoi selvästi venäjämielisen Olga Tchizhik-Kinnusen vetoomuksen Suomen venäläisiin, jossa ks. Olga pyysi lähettämään hänelle tietoa ”russofobia -tapauksista” toimittaakseen ne Venäjän ulkoasiainministeri Sergei Lavroville. En ehkä kiinnittäisi siihen sen enempää huomiota, mutta pian sen jälkeen FB-ystäväni Kerkko Paananen jakoi linkin, joka todisti Glebin vierailun tunnistamattoman Donetskin tasavallan edustustoon Prahaan. Yllätyin jälleen ja tartuin venäläiseen hakukoneeseen Yandeksiin. Nopea haku todisti, että Gleb Simanovin yhteydet Donetskin tasavaltaan lienee tavallista sympatiaa vahvempaa ja virallisempaa luonnetta: tunnistamattoman valtion Ulkoasiainministeriö julkaisti Facebookissa Glebin videopuheen, jossa hän käsittelee englanniksi kansanmurhaa ja väittää muun muassa Kiovan hallituksen tukevan ”uusnatseja”. Samasta kavanasta löytyy toinenkin aiemmin tallennettu Simanovin englanninkielinen video, jossa hän kertoo ”fasismista Ukrainassa”. Ominaista kummallekin videolle on se, että Simanov aloittaa aina Holocaustista ja vertailee sitten häikäilemättömästi Ukrainan hallitusta Natsi-Saksaan toistaen Venäjän harrastaman propagandan vastaavanlaista väitettä: juutalaisten roolissa hän näkee ”people of Novorossia”, eli kahden tunnistamattoman tasavallan asukkaat.

Potkut Nobinasta eivät ole myöskään Simanovin ensimmäinen yllättävä sopimuksen purku. Hänet on myös erotettu Maakuntakomppaniasta, jossa hän oli sitoutuneena reservistinä. Suomessa asiasta kertoi lähinnä ”vaihtoehtoinen media”, jonka mukaan syynä sopimuksen purkuun oli Simanovin kirjoitus Facebookissa. Siellä Simanov muotoilee mielipiteensä mm. näin:

”Haluan kuitenkin provosoida niitä paskiaisia, joiden mielestä ainoa oikea uutislähde on Yle, Sanomakonserni ja läntiset propagandamediat. Tässä jaan hyvää ja analyyttistä artikkelia, kuinka Yhdysvallat käy salaista sotaa Venäjän rakentamaa Euraasian unionia vastaan. Tiedän asiaan perehtyneenä, että todellisuus on paljon vakavampaa kuin valtamedian uutiset antavat ymmärtää. Oikeastaan meidän viralliset uutiset pitävät meitä pimennossa mitä taustalla todella tapahtuu ja syöttää meille tietoa, kuinka meidän tulisi ajatella – jotta reaktiomme olisi ohjatusti hallittu. Tämä ei nyt sinällään yllätä jos vähääkään seuraa tapahtumia laajemmin.

Esimerkki 1:

Puhumme jatkuvasti Venäjän “laittomasta” aluevaltauksesta Krimin niemimaalla ja Venäjän asevoimien läsnäolosta Itä-Ukrainassa. Tämä fraasi toistuu kaikkialla, vaikka se perustuu ainoastaan Yhdysvaltojen julistukseen ja heidän mielipiteeseen asiasta. Krimiläiset halusivat liittyä Venäjään jo silloin kun Neuvostoliitto romahti. Silloin Venäjä vain oli liian heikko tekemään asialle mitään, eikä itsenäistymispyrkimykset Ukrainasta saaneet riittävästi tukea ja apua”.

Sama näkemys löytyy Gleb Simanovin omasta blogista.

Kiinnostavinta kuitenkin on, että tämä reservistitapaus yritettiin nostattaa pinnalle venäläisissä uutisvirroissa. Juttu aiheesta löytyy mm. isänmaallisessa Russkaja narodnaja linija -pienmediassa otsikolla ”Poliittiset puhdistukset Suomen armeijassa”. Tapausta kommentoi Johan Bäckman. Vielä laajempi juttu löytyy Svobodnaja pressa -mediassa otsikolla ”Suomalainen reservisti on kärsinyt Krimin takia”. Haastattelussa Simanov kertoo muun muassa yllättyneensä siitä, että ”näin demokraattisessa maassa voi tapahtua jotain sellaista. Kerrot mielipidettäsi, joka ei muuten ole edes radikaali, tapahtumasta, joka käsitellään yleisesti kokomaailmassa ja saat heti potkut”. Samassa haastattelussa Gleb Simanov viittaa ”suomalaisen median tukeen”, mutta käytännössä suomenkielinen juttu aiheesta löytyy ainoastaan MV-lehdestä, johon kumpikaan venäläismedia ei edes viittaa. Suurta huomiota venäläismediassa tämä tapaus ei kuitenkaan saanut, mutta kuinkas käy nyt? Gleb Simanovin potkut Nobinasta saivat jo huomiota ja kolmisenkymmentä jakoa venäjänkielisessä Russkije v Finlandii -ryhmässä. Postauksen sekä linkin — aivan! — MV-lehden materiaaliin julkaisti Darja Skippari-Smirnov, joka nousi julkisuuteen tämän vuoden toukokuussa ”Kuolematon rykmentti” -kulkueen järjestämisen yhteydessä — eikä ainoastaan Suomessa: Helsingin ”Kuolemattomasta rykmentistä” uutisoivat urakalla monet venäläismediat, joiden lista löytyy mm. minun blogistani aiheesta, eli Darja voinee kutsua Venäjän median newsmakeriksi, jolla on ilmeisesti yhteydet siihen. Gleb Simanovin Nobina -potkujen ”tunnusmerkit” periaatteessa voisivat sopia Venäjän medialle: Gleb on venäläistaustainen, hän yritti olla rehellinen ja häntä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Hieman vaihtelua huostaanottokisoihin, joista viimeisin oli propagandan mielestä selvä epäonnistuminen ja lisää jännitystä jo meneillä olevaan noottikriisiin

Ottamatta kantaa Gleb Simanovin poliittisiin mielipiteisiin toteaan, että hänen näkyvä asettumisensa ”suvaitsevaisuuden” uhrin asemaan voi tehdä hänestä propagandan syötin jota käytetään Suomea vastaan ei pelkästään venäläisessä, mutta myös — tahattomasti — suomalaisessa yleismediassa, vaikkapa Iltalehdessä, jossa hänet tähän asti kuvattiin ehkä harkitsemattomasti mutta tunnollisesti toimivana työntekijänä. 

PS:

Onko Gleb Simanov siis toiminut harkitsemattomasti, sääntöjä kunnioittamatta mutta hyvää — omasta mielestä — tarkoittaen? Hänen toimintatapaansa haluan nyt kirjoitukseni viime kappaleessa itse ottaa kantaa — nimittäin Glebin tekemiin videoihin somalitytöistä ja pojista. Videot löytyvät netistä, joten tähän minä en niitä linkitä. Toisessa niistä Gleb a) vaatii, että hänelle annetaan puhelin käsiin ja b) painostavasti käskee pois bussista tytön, joka kiistan jälkeen haluaakin maksaa lipusta ja sanoo siitä monta kertaa. Lisäksi Gleb julkisesti toistuvasti väittää, että tyttö valehtelee. Ymmärrän, että nuoret voivat kaikenlaista yrittää, mutta mielestäni kuskin tehtävä on vain varmistaa, että kaikki maksavat eikä haukkua matkustajaa koko bussin nähden ja kuullen. Kiinnostavampi on kuitenkin toinen video, jossa esiintyy kaksi nuorta miestä. Siellä tallentaminen pyörähtää käyntiin selvästi ennen kuin itse tilanne alkaa: alussa nuoria miehiä ei edes näy astuvan bussiin. Tämän voin selittää ainoastaan sillä, että kuski alkoi kuvata tummaihoisia matkustajia ainoastaan heidän ihonvärinsä takia ja siinä odotuksessa, että jotain tapahtuu. Eli — montako kerta mitään ei sittenkaan tapahtunut, mutta matkustajien kasvot jäivät yksityisen ihmisen tallenteisiin vain sen takia, että iho oli tumma? Jostain syystä tämä ajatus tuntuu minusta kuvottavalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (89 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Aivonpesu on mennyt perillä, valtamedian jo muuttaman vuoden lietsoma venäläisvastaisuus on tuottanut tulosta.

Vähemmistö, tässä tapauksessa on katsottu, että Gleb valkoihoisena heterona ja eurooppalaisena kuuluu enemmistöön.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ei tällä episodilla jälkikaikuineen ole tekemistä venäläisvastaisuuden kanssa. Totean julkisia kulkuvälineitä käyttävänä kuluttajana, että potkut eivät olleet aiheettomat.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #4

Ei varmasti olenkaan mitään tekemistä käsiteltävän tapauksen kanssa, kun ei kommenttisikaan. Kommenttisi suorastaan tihkua, ihania Irakilaisia Syyrialaisia ja kaikki muut ihanat mamut, kunhan ei pahoja venäläisiä.
Kommenttisi taisi olla melko loukkaava ja suorastaan rasistinen sekä blogaaja, että kaikki suomessa asuvia venäläisiä vastaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Mainiota, jatka vain samaan malliin.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #4

No,jos venäläistaustainen suomalainen tuo esiin niitä törkeyksiä,joita eräät tummaihoiset ryhmittymät päivittäin tekevät,ja siitä seuraa lopputili,niin mikä on normikansalaisen mielipide asiaan?
Oliko tämä erottaminen etukäteen päätetty?ja haettiinko vain sopivaa syytä, pSn listoilla esiintyneen kuljettajan erottamiselle?Siltä tämä näyttää,
sillä jos hän olisi jonkin muun puoleen tms.rivijäsen,niin hän kuskaisi edelleen näitä
etuoikeutettuja matkustajia,j a
hymyisi suvaitsevasti rikolliselle toiminnalleen,heidän matkustellessaan, matkansa
normaalisti maksavien kustannuksella.
Se,että ko.työnantaja,
ruotsalainen Nobina,on puolensa
valinnut ja päättänyt, ilm.Helsingin kaupungin painostuksesta,sallia mm.somaleille näitä kyseenalaisia etuja,jotka eriarvoistavat matkustajia,ei yllätä ketään,vaan osoittaa jälleen vain sen,miten röyhkeäksi tämä €Un sanelema,väärin äänestävän kantaväestön halveksunta,on mennyt.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Normikansalainen ymmärtää työantajan ratkaisun tässä asiassa uutisoinnin ja asianomaisen itsensä julkaiseman materiaalin valossa.

Julkisen liikenteen maksullisuus koskee kaikkia käyttäjiä. Jos työntekijä epäilee tai toteaa väärinkäytöksiä, hän raportoi niistä työnantajalle, ei esimerkiksi kuvaa asiakkaita ja julkaise materiaalia luvatta. Siihen ei anna valtuuksia tausta perussuomalaisena kuntapoliitikkona, synnyinmaa eikä muukaan tekijä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #24

Meni vähän vika osoitteeseen, moitteet oli tarkoitettu kommentti no 1, en heti havainnut virhe, sorry,
Markku Toivosen kommentti no 4 oli aivan asiallinen ja oikein.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Ei huolta, Freddy. Näitä sattuu bittinuottasilla ollessa kaikille. Hyvää mieltä maanantaille.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #24

Asiakas maksaa palvelusta, mutta pummi ei maksa, joten pummi ei ole rinnastettavissa asiakkaaseen.
Asiakkaalla on oikeuksia, mutta pummilla ei ole.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #52

Olet väärässä. Pummiuskaan ei tee ihmisestä lainsuojatonta.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #53

Hehe, eipa tietenkään tee, mutta pummilla ei ole oikeuksia suhteessa palveluntarjoajaan, kuten asiakkaalla on.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitos ansiokkaasta kirjoituksesta. Havaittuani videolta kuinka tarjotusta maksusta kieltäydyttiin en nähnyt mitään syytä uskoa, että Simanovilla on puhtaat jauhot pussissa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on kuitenkin opettavaista miten moni on perusteella tai toisella ollut halukas tukemaan miehen laitonta toimintaa. Eli videoiden laittoa julkiseen levitykseen.

Siinä se viides eli maanpetturikaarti ihan itse paljasti itsensä.

Jaakko Paasonen

Älä Ketola jauha skeidaa.Kun rikollisen toiminnan kuvaaminen ja julkaisu on muka laitonta sekä mielestäsi tuomittavaa ja suvaitsematonta,ja kun nykytulkinnan mukaan,melkein
kaikki tallenteet voidaan tulkita vihakuvaamiseksi,on todella
mekillistä,että rikollisen toiminnan paljastava materiaali /julkaiseminen on kielletty, ja sinä kannatat tätä farssia.
Mitä sanoo poliisi? Ja syyttäjä tai oikeuslaitos ym.moisesta luikertelusta.? Nauravat ehkä.

ps."Maanpetturikaartiin" luetaan täälläpäin lähinnä vain ns.suvakit,vasemmisto ym kummajaiset,ja koko nyk.hallitus
sekä,kuten nyt paljastui,Tomi Ketolakin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 30

Oikea keino olisi toimittaa nauhat poliisille yhteistyössä työnantajan kanssa. Ei pistää julkiseen jakoon. Eipä ole ensimmäinen henkilö tässä maassa jolle moisesta on tullut monoa.

Kannattaa ottaa tosiasioista selvää eikä huudella asioita jotka eivät pidä paikkaansa. Muuten antaa vain itsestään surkean kuvan. Sitä se sananvapaus teettää. Toisille se näyttää olevan ihan oikea rangaistus.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #33

Mielestäsi on siis oikein vaientaa keskustelu,ottamalla siihen mukaan "huutelemaan"
poliisi ja työnantajata? Niinkö? Ettei vain nyt jäänyt jokin tosiasia mainitsematta,kuten vaikka se ,että tämä juttu ei olisi näin näkyvästi esillä,kuin se nyt on ,jos ko.kuski olisi menetellyt mainitsemallasi tavalla.
Vielä surkeammaksi asian tekee typerä viittauksesi sananvapaudesta,jota ilmeisesti et kannata,mutta joka tämän €Utakin sivuavan keskustelun sai aikaan.
Halusitpa sitä tai et.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Paasosen kirjaaman maanpetturikaartin ulkopuolelle jää ainoastaan PS sekä äärioikeisto. Siis muutama prosentti väestöstä.

Winston Churchill mainitsee muistelmissaan:

“It is my purpose, as one who lived and acted in these days, to show how easily the tragedy of the Second World War could have been prevented [and] how the malice of the wicked was reinforced by the weakness of the virtuous.”

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #34

Riikoselle tiedoksi,että lainasin Ketolalta tuon,"maanpetturikaartin".
Myös ℅määrät ovat tässä yhteydessä yhdentekeviä kuten myös Winnien jaaritukset,jotka jätän surutta omaan mitättömään lokeroonsa.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Blogistilla ja osalla kommentoijista tuntuu olevan käsitys, että sen jälkeen kun puhelin oli "sammunut" ja matkalipusta otettu kuvakaappaus ei mennyt läpi, tilanne olisi tullut ikään kuin nollata ja normaali matkalippu olisi tullut myydä.

Huomautettakoon, että kuvakaappaus matkalipusta ei tarkoita liputtomuutta, vaan lievän petoksen yritystä, joka on rikoslaissa määritelty rikos toisin kuin liputta matkustaminen. Liputta matkustamisesta saa hallinnollisen maksun tarkastajilta, lievän petoksen yrityksestä sakkoa, mikäli rikollinen jää kiinni.

Mitä sitten, sanoo tämän blogin rahvas. Saahan matkustaja syyllistyä rikokseen, mutta tämän tullessa ilmi tilanne nollataan ja homma jatkuu matkalipun ostolla, eikös jeh! Tosiasiassa lienee selvää, että kuskilla on oikeus poistaa autosta rikollisella tavalla sisään pyrkiviä ihmisiä, olkoon ihonväri mikä tahansa. Kuskilla on oikeus viestiä, että rikollisesta toiminnasta seuraa ainakin ulosheitto, jos ei muuta. Toki voimme Simanovia itseään myös epäillä rikoksesta hänen JULKISTAESSAAN videot. Simanovin mahdollinen rikollinen toiminta tapauksen JÄLKEEN ei kuitenkaan oikeuta ko. matkustajien rikollista toimintaa.

P. S. Videolla ei näy kuvakaappausta lipusta, mutta minulla ei ole syytä tässä asiassa epäillä Simanovia, jolle moinen rikollinen toiminta on tuttua. Toki asiaa ei voi pitää rikosoikeudellisessa mielessä todistettuna.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tehtäviensä tasalla oleva asiakaspalvelija tarjoaa aina vaihtoehtoisia maksutapoja, niiden ollessa mahdollisia, kuten tässä tapauksessa, silloin, kun ensisijaisesti asiakkaan tarjoama maksutapa ei ole validi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Minä antaisin huijareille ja anoinkin ikuinen porttikielto, tosin tekaistu kuitti oli muuttaman tonnin luokka. Huomasin huijauksen ajoissa, teen varkausilmoitus ja sain auton takaisin.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Markun argumentti on siis tässä se, että petosta yrittävä matkustaja ei missään nimessä saa mitenkään kärsiä rikoksen yrityksestä. Rikosta - korostan: rikosta - voi aina yrittää uudelleen. Jos rikos ei mene läpi, voihan sitä aina ostaa lipun, kuskilla kun ei ole mitään syytä ottaa kantaa rikoksen tapahtumiseen. Vastaavalla logiikalla kapakassa naisia raiskaava kansalainen voi aina uudestaan astua sisään kapakkaan. Kuka sitä nyt vanhoja muistelisi.

Sama suomeksi: et Markku taida olla ihan tosissasi. Älyttömyyksiä saa esittää, mutta joku raja sentään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Yövuoro näyttää sitten ryhtyneen olkiukkojen kyhäilyyn oikein urakalla!

Kun bussiin pyrkivällä ei ole näyttää validia matkalippua, on oikein ja kohtuullista pyytää häneltä maksua kertalipusta käteisellä, joka pääkaupunkiseudun busseissa on validi maksutapa. Matkustaja tässä tapauksessa tarjosi rahaa mutta se ei sättimiseen ja kuvaamiseen keskittyneelle kuljettajalle kelvannut. Kuljettaja ei näkemäni videoklipin perusteella myöskään tarjonnut mitään vaihtoehtoa.

Tehtäviensä tasalla oleva kuljettaja olisi ottanut maksun vastaan ja kaikkien matka olisi jatkunut.

Jos joku haluaa ajatella, että kyseinen kuljettaja on palvellut ja olisi jatkossa palvellut kaikkia matkustajia tasavertaisesti, on hänellä ajatteluunsa luonnollisesti oikeus.

Käyttäjän JanParviainen kuva
Jan Parviainen Vastaus kommenttiin #17

"maidanilaisia raskauttavia tapauksia oli silti maksimissaankin tusina"

Tuo lainaus on edellisestä blogitekstistäsi. Eli se on mielestäsi älytöntä että bussiin päästetään sellainen matkustaja joka on yrittänyt matkustaa ilman lippua, mutta siinä poliisi on mielestäsi tehnyt väärin kun on purkanut uusnatsien leirin sillä perusteella että nämä ovat kuristaneet ohikulkijoita "vain" 12 kertaa?

Huomaatko jonkinlaista ristiriitaa? Vai onko tämä jotenkin aateriippuvainen kysymys?

Ilkka Huotari

"kun ensisijaisesti asiakkaan tarjoama maksutapa ei ole validi."

Tälle naurahdin ääneen.

Kun asiakkaan maksutapa on rikollinen, paikalle tulisi kutsua poliisi, eikä tarjota "muita maksutapoja". Jos kauppaa ryöstetään, mutta se ei jostain syystä onnistu, niin ei "asiakkaalle" tarjota "muita maksutapoja".

Jessus.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Standup-komiikka onkin yksi harkinnan alla olevista harrastuksista eläkkeelle päästyäni :)

"Kauppojen ryöstelyyn" varustettuna kelpaamattomalla matkustusasiakirjalla olen muuten syyllistynyt minäkin kantasuomalaisena Suomessa. Vuosia sitten yritin matkustaa ensi kerran nettilipulla, jota ei saa käyttää ilman kuvallista henkilöllisyystodistusta. Toisin sanoen maksukuitti ei kelpaa matkustamiseen, jos ei ole vilauttaa korttia. Laupias linja-autonkuljettaja ei ottanut minusta videoklippiä eikä syyttänyt petoksesta ja valehtelusta. Kertoi minulle maksutavoista ja otti mukisematta vastaan käteistä. Matka jatkui, poliisia ei tarvittu. Toivon, että kaikkinensa kuitenkin hyvä palvelukokemus ei johtunut siitä, että meillä oli sama ihonväri.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen Vastaus kommenttiin #23

Markun kanssa ei liene syytä jakaa debattia. Sen verran peruskäsitteet ovat hakusessa. Jos nettilipun kanssa tarvitaan henkkareita, joita ei ole, lippu ei ole validi, pure and simple. Jos mobiililipusta ottaa kuvakaappauksen ja yrittää sen avulla päästä sisään, kyseessä on petoksen yritys. Katsos Markku, vaikka nettilippu ei olisi voimassa ilman henkkareita, se on silti ostettu ja siitä on maksettu. Tässä ei ole mitään rikollista, ellei a käytä luvatta b:n itselleen hankkimaan ja maksamaa lippua. TÄLLÖIN ja vain tällöin kyse on rikoksesta.

Näin ollen yhä edelleen kantasi, jonka mukaan kuljettajan ainoa sallittu reagointitapa rikoksen turvin liikennevälineeseen pyrkivälle on hymyily ja lipun myynti, on todella härski.

Nyt olisi Markku korkea aika harkita stand up -komiikkaa tai jotain muuta kuin tämän debatin jatkoa omista lähtökohdistasi.

Käyttäjän JanParviainen kuva
Jan Parviainen Vastaus kommenttiin #36

Käytännössähän näitä liputta matkustajia varten on hyvinkin tarkat ohjeet. Lipputarkastajatkin antavat mahdollisuuden siihen lipun ostoon.

Eiköhän tässä se varsinainen kysymys ole siitä että kuljettaja otti sen oikeuden omiin käsiinsä ja alkoi rankaisemaan ihmisiä. Näin ei toistaiseksi Suomessa saa tehdä ja kun jytkyt on sulaneet niin luultavasti ei jatkossakaan tulla tekemään. Koko homma on myrsky vesilasissa ja vain ja ainoastaan erään pikkupuolueen kannattajien räkytystä.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #61

#61 sanot: "Käytännössähän näitä liputta matkustajia varten on hyvinkin tarkat ohjeet. Lipputarkastajatkin antavat mahdollisuuden siihen lipun ostoon."

Missä oikein olet matkustellut sillä väitteesi ei pidä paikkansa! Jos lipuntarkastajat näkevät liputtoman asiakkaan esim. metrossa, junassa, ratikassa, missä vaan niin siitä seuraa tarkastusmaksu. Siinä vaiheessa ei enää voi lippua ostaa. Tosin sen jälkeen kun on saanut tarkastusmaksun, niin on pakko ostaa lippu. Koska jos et osta niin lennät pihalle. Mulle ei ole koskaan tätä käynyt mutta tasaiseen tahtiin näkee näitä, joille niin käy.

Käyttäjän JanParviainen kuva
Jan Parviainen Vastaus kommenttiin #73

Niinhän minä just sanoin että jos tarkastajat tulevat paikalle eikä sinulla ole lippu niin ne myyvät sinulle lipun.

Tottakai siitä myös se tarkastusmaksu tulee, mutta jos se lipun ostat niin matka jatkuu.

Sisälukutaito hoi!

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #85

Älä nyt naurata! Et todellakaan sanonut niin vaan sönkötit, että siinä vaiheessa kun jää kiinni on vielä mahdollisuus ostaa lippu ja selvitä kaikesta! Tai jos et sitä tarkoittanut niin olet harvinaisen sekavasti kirjoittava yksilö! Silloin suosittelen tavauskurssille menoa! Toisekseen - bussikuskeilla (eikä sen puoleen konduktööreillakaan) ole oikeutta antaa tarkastusmaksua. Ainoa mitä he voivat liputtomalle tehdä on poistaa sellainen kusettaja kyydistä. Ihan kuten Gleb ansiokkaasti teki!

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Harvemmin HSL:än liittyvissä jutuissa kerrotaan sitä, että lippunsa maksavalla asiakkaalla ei ole ongelmia. Joko on oikea lippu tai sitten ei. Jos ei ole, voi ostaa tai vaikka kävellä.

Juhani Piri

Pakko sanoa että toista mahdollisuutta ei tule, eikä tule antaa.. Olin itse VR:n kyydissä tulin tikkurilasta keravalle ja menimme lipunmyyntivaunuun kaverini kanssa jolla oli lippu jo valmiina (minulla ei ollut, siksi menimme ko vaunuun että saisin lipun). Juttelimme siinä kaverini kanssa pitkän tovin ja pian olkaani koputeltiin ja siinähän oli lipuntarkastajat. Olin aivan äimänä, että mitäs? Ei minulla ole lippua kun ei konnaria ole näkynyt. Konnari siihen sitten syöksähtää jostakin, että kyllä minä tästä ohi kävelin. 80e sakkoa eikä lipun ostamiseen tarjottu edes mahdollisuutta.

En muuten ajatellu matkustaa vr:llä enää ikinä. En sen tapauksen jälkeen. Sitä ennenkin matkustin harvemmin kavereiden opastamana eli noin kerran vuodessa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei ole uhri. Vain ääliö. Oma moka, josta sai maksaa duuninsa. Jokainen voi miettiä mitä työaikana tapahtuvista asioista kertoo julkisesti.

Käyttäjän JukkaTaimi kuva
Jukka Taimi

Samaa mieltä, tietyn asiakasryhmän maksuhaluttomuus ja bussikuskin poliittiset kytkennät ovat eri asioita ja niitä ei ole mitään syytä koplata. Bussikuski toi esille todellisen ongelman joka ansaitsisi perusteellista keskustelua, etenkin kun ongelma ei rajoitu pelkästään bussikyyteihin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"tietyn asiakasryhmän maksuhaluttomuus "
.....................

Onko sinulla antaa TIETOA kuinka paljon eri ihmisryhmät matkustavat pummilla?

Rasisteilla on ainakin helppo propagoida asiansa puolesta kun jo pari minuutin mittaista amatöörivideota riittää tuomitsemaan kokonaisen miljoonia ihmisiä käsittävän ihmisryhmän tuosta vaan.

Käyttäjän JanParviainen kuva
Jan Parviainen

Kannattaa liitty FB:ssä esim smurffitutkaan, ryhmään jossa kerrotaan missä tarkastajat milloinkin liikkuvat jotta osaa välttää näitä ja tehdä sitten sen ryhmän jäsenistä ja näiden taustoista analyysi. Ihan vinkkinä voisin kertoa että suomalaiset 16-25v opiskelijat ainakin kannattaisi karkottaa pois maasta tai ainakin kieltää julkisten liikennevälineiden käyttö kokonaan. Siitä voit aloittaa keskustelusi.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Gleb Simanov on hankala tapaus. Mies on älykäs, vaikuttaa moraalisesti ryhdikkäältä ja on poliittisesti vähän liiankin valveutunut. Hänessä on vain kaksi vikaa: 1) hänellä on "yhteyksiä" Venäjään (jopa enemmän kuin Donald Trumpilla) 2) hän ei kuulu suomalaiseen establishmentiin eikä kannata sen mielipiteitä.
Jos bussikohu ei ota laantuakseen, Suomen poliittinen eliitti aloittaa median avustuksella ajojahdin Simanovia ja hänen tukijoitaan vastaan. Tosin on vaikea kuvitella, kuinka paljon työtöntä bussikuskia voi enää uhkailla. Viralliseen oikeusjuttuun ja sen kautta rangaistuslaitokseen miestä ei ihan helpolla saa. Tästä voi tulla mielenkiintoinen tapaus. Taas yksi pirulainen, joka vastustaa EU:n virallista narratiivia eli herättää nationalistisia intohimoja ja tuntuu siten pelaavan Venäjän pussiin.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Gleb Simanovin juuret ovat Venäjällä 7 vuoden vahvuisiksi saakka, muiden juuret jossain muualla. On selvää itse kullekin, ettei juuriensa vaikutuksesta pääse. Ehkä valveutunut bussikuski on harvinaisempi yleisesti ottaen, mutta sitä ei tule katsoa haittana vaan hyötynä.

Ehkä Polinankin kirjoituksessa hiukan pilkistää arvailun peikko. Esimerkiksi tuossa kameran käynnistysasiassa. Siinä kun tuntuu olevan aika lailla tarkoitushakuisuutta mukana.

Juhani Piri

Liputta matkustaminen on ongelma. Ei se liity ihonväriin, mutta kyllä tuntuu että tietyt kansaryhmät koettelevat tuuriaan turhan usein. Se että aletaan selvään ongelmaan puuttumaan johtaa potkuhin, on vähän sama kun löisi päänsä pensaaseen ja huutelisi, että olet rasisti koska sanot tuollaisia asioita.

Luuletteko että asiat koskaan muuttuu jos näihin ei puututa? On helvetin vaarallinen tie jos aina katsotaan sormien läpi tilanteet siinä pelossa että joutuu kuulemaan sanat "olet rasisti". Mitä luulette mitä opetamme maahanmuuttajille jos ko sanalla on niin jumalaton valta että kohta sillä siirtä vuoria?

Koettakaa nyt ymmärtää että säännöt on samat kaikilla. Rasismi kortti on jo niin kulunut että siitä ei ole kun riekaleet jäljellä. Maahanmuuttajillekkaan ei ole hyödyllistä siitä että aina rientää joku nutturapää apuun silittelemään kun kohtaa samat ongelmat kun kantaväestö.

Olen puhunut. Ajatelkaa omilla aivoillanne.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.nieuwsblad.be/cnt/cd1ncq3n

Uutisesta käy selvillä, että Belgiassa on laitettu turvakameroita busseihin ja raitsikkoihin jo vuodelta 2008, samassa ajoneuvossa on useampi kamera.
Päätös tehtiin v 2006 ja investointi joka lisää sekä matkustajien että kuljettajien turvallisuutta maksoi €20,2 miljoona.
Juttu kertoo vielä, että v 2006 ja 2007 joutuvat lähes parisataa kuljettaja vähintään vuorokauden työkyvyttömäksi matkustajien aggressiivisten hyökkäysten takia.

Yleensä muutoksia tapahtuvat vasta sitten kun tule ruumiita, siihen asti länsimaisessa sivistysvaltiossa on tapana irtisanoa ”rasistisia” kuljettajia jotka tuovat ongelmia esiin ja lakaistaan sitten ne ongelmat maton alla.

Suomessa havahduttiin ja ryhditin parantamaan oppilaitosten turvallisuutta vasta kouluampumisten jälkeen.
Sitä ennen rehtoreiden tärkein tehtävä oli varjella laitoksensa ”hyvä” maine ja irtisanoa kitisevät opettajat.

Käyttäjän JanParviainen kuva
Jan Parviainen

Helsingin seudun liikenne HSL päätti syksyllä 2011, että tulevissa liikenteen kilpailutuskierroksissa kameravalvonta ja turvaohjaamo täytyy asentaa myös kaikkiin vanhoihin busseihin.

Suomessahan ei hirveän paljon ole ollut suoranaista väkivaltaa bussikuskeja kohtaan, liikaa toki.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hyvin mielenkiintoinen juttu. Kiitos, Polina!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos aihe ja henkilö kiinnostaa J&T tekivät eilen liki parin tunnin videon, haastattelun.

https://www.youtube.com/watch?v=9eEK7AeZpoc

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Enpä viitsi klikata mutta tokihan propaganda tarvitsee aina hyödyllistä idiotismia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Johan on kumma jos olet kaiken allright - äärioikeistolaisen asiantuntija mutta et sitten viitsi moiseen propagandaan tutustua, tutkia sitä, vaan asiantuntijoit sitten jotain muuta kuin empiiristä metodia käyttäen, tai niin, onhan tunnekin jostain asiasta jonkinasteinen jossei havainto niin ainakin kokemus.

Videolta piirtyy aika selkeä kuva sekä henkilöstä Gleb Simanov että aiheesta yleensä joista kumpaakaan on aika vaikea kritisoida jossei kummastakaan mitään tiedä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #28

# 28

Se että Simanovilla on sananvapaus ei tarkoita että kenelläkään olisi mitään velvollisuutta häntä kuunnella.
Varsinkin kun tuossa blogistin videossa Simanov antaa riittävät näytöt luotettavuudestaan ja uskottavuudestaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #29

Suosittelin blogi juuri tuon videon takia, venäläisillä on sama käsitys nykyisistä Ukrainan valanpitäjistä, kun mitä EU:lla vielä oli niistä taustavoimista pari kuukautta ennen Maidanin tapahtumat.

Obaman hallinnon käskystä EU käänsi takki, samalla EU rehabilitoi valkovenäjän Luhasenko salonkikelpoiseksi diktaattoriksi ja poisti Valkovenäjän kaikki pakoteet.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #29

En voi velvoittaa, mutta sanomasi ja videon itse näkemäni perusteella: suosittelen, suosittelen vahvasti!

Kieltämättä ja luonnollisesti Simanov läheisten juuriensa perusteella Venäjään näkee asioita sieltä meistä poikkeavassa valossa, mutta on itse aiheeseen liittyvissä asioissa mitä asiallisin, suorastaan ihailtava. No, tuota julkikuvaamista lukuun ottamatta kuitenkin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #28

En ole väittänyt olevani sen asiantuntija, sen sepitit itse. Olen ihan toisen aihepiirin asiantuntija.

Se vaan, ettei kenellekään voi suositella tietolähteeksi tätä porukkaa Wiikistä MV-lehteen, ja kertoo kaiken tarvittavan jos niiden haastateltaviksi menee.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #32

Niin, että pussi päähän vain ja laukomaan sinne päin, niinkö?

Ehkä oppisit suosittelun alueelta jotain uutta ja tarpeellista, sen vanhan nauhan sijaan, jos pyrkisit päivittämään dataa. Maailma muuttuu jatkuvasti, elä mukana ;)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

” Gleb Simanovin Nobina -potkujen ”tunnusmerkit” periaatteessa voisivat sopia Venäjän medialle: Gleb on venäläistaustainen, hän yritti olla rehellinen ja häntä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Hieman vaihtelua huostaanottokisoihin, joista viimeisin oli propagandan mielestä selvä epäonnistuminen ja lisää jännitystä jo meneillä olevaan noottikriisiin. ”

Toivottavasti ei tästä tule lasten huostaanottokiistojen tapaista mediasirkusta.
Tai Jyllandsposten Mohamedin pilakuvien reaktiot muslimimaissa.

Mene aika kestämättömäksi, jos maahanmuuttajat vetoavat joka kerta kun kokevat epäoikeudenmukaista kohtelua, entisiin kotimaihin painostamaan nykyistä asuinmaata.

No venäjällä ollaan nyt sen verran fiksumpia, ettei suurlähetystöjä aleta polttaa ja maitotuotteet ovat jo vastapakoteiden ansiosta pannassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Matka pitää maksaa. Viattomia sivullisia ei saa kuvata vaikka olisivat minkävärisiä. Eikä ainakaan laittaa heidän kuviaan nettiin. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Hyvä puheenvuoro.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Viattomia sivullisia ei saa kuvata vaikka olisivat minkävärisiä. Eikä ainakaan laittaa heidän kuviaan nettiin."

Väittämäsi tarkoittanee, ettei katunäkymääkään saa kuvata ja julkaista. Kadulla kulkijat ovat otaksuttavasti "viattomia sivullisia".
Simonovin tapauksessa hän ei kuvannut "viattomia sivullisia" vaan petosta yrittäviä henkilöitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Ihan sama. Bussikuskin työtä on ajaminen, ei kuvaaminen saati materiaalin nettiin jakaminen.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #41

Kuvata pitää, koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, puhumattakaan videon tuhansista kuvista. Ja tietenkin myös siksi, että koska se on tänäpäivänä niin vaivatonta taustatukea oikeuden toteutumisen turvaamiseksi.

Se että kuvat julkaistaan ilman henkilöiden lupaa henkilöt tunnistettavina, on väärin, koska ketään ei saa tuomita ilman asianmukaista oikeuskäsittelyä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #56

Kuvaaminen on okei, jos bussiin on asennettu tallentava kameravalvonta. Silloin kaikki matkustajat ovat samalla viivalla. Mutta jos kuski rupeaa kuvaamaan asiakkaitaan omalla kännykkäkamerallaan, ollaan väärillä jäljillä. Itse asiassa hämmästyttävintä tässä on se, miksi kukaan ei napannut kuskilta sitä kännykkää ja viskannut ovesta tulos.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #59

Jos firmassa tunnetusti kamerat eivät tarkoitusperäisesti toimi, on minusta ihan OK, että kuvataan, jos linjoillla esiintyy epätavallisen paljon häiriöitä.

Noita häiriölinjoja varten on nimenomaisesti hankittu Ruotsista samanlaista toimintaa harjoittava yhtiö ja kas kummaa: jostain syystä sen kamerat ovat yleisesti tiedostettuina epäkunnossa! Se ei jätä rehelliselle kuljettajalle juuri vaihtoehtoja.

Ainoastaan henkilön tunnistettavuuden suhteen on tehty virhe. Ketään ei saa ilman hänen omaa suostumustaan lähteä henkilönä julkisesti riepottelemaan. Myös tuon kameran tulee olla kiinteästi asennettuna telineeseen niin, ettei sillä loukata tarpeettomasti asiakkaan mielenrauhaa. Silloin kameran käyttö on minusta asiallista ja hyväksyttävää.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #59

Mutta Mika, sinähän ohjeistat kansalaisia väkivaltaiseen toimintaan ja vandalismiin! Aivan kuin sitä ei noilla suunnilla jo muutenkin olisi tarpeeksi! Lienetkö kenties anarkisti... Sitäpaitsi tosiaan, niissähän käsittääkseni kerrottiin olevan kameravalvonta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

No mutta Pekka, jos niissä busseissa tosiaan on kameravalvonta, niin sillä kuskilla ei ollut mitään syytä kaivaa omaa kännykkäänsä kuvaustarkoituksissa esiin!

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #66

Mika hyvä, kuten kommenttini #64 heti alussa sinulle toin tiedoksi noiden Nobinan bussien kameroiden yleisesti tiedossa olevan mahdollisesti tarkoituksellisenkin epäluotettavuuden, on silloin ymmärrettävää, että kuljettaja halusi toimia varman päälle.

Lisäksi kuljettajan saama kohtelu johdon taholta tapahtuneen jälkeen ei vakuuta luottamaan, että bussissa kiinteästi olleiden kameroiden aineistoa olisi käytetty niille alunperin tarkoitettuun tehtävään. Muutenkin, Youtube-videon perusteella Gleb Simanovin voidaan olettaa jo alun alkaen olleen tietoinen työntekijöiden luottamuspulasta yhtiön johtoa kohtaan, tietäen sille erityisesti omistetun tehtävänkuvan itäisen Helsingin joukkoliikenteessä.

Se etu noiden kameroiden olosta kuitenkin lienee ollut, että niiden vuoksi bussissa on varmaankin kameravalvonnasta ilmoittava merkki.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #67

Eihän sitä Youtube-videota hullukaan jaksa katsoa. Heti alussa joku lippispäinen mouho puhuu ihan asian vierestä ja selväksi käy vain, että entistä bussikuskia käytetään keppihevosena omalle agendalle.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #68

Puhutaan ehkä eri videosta, minä ohjelmasta Nobina-iltamat, joka se kylläkin kieltämättä on pitkä mutta kaikkinensa varsin perusteellinen. Siinäkään kylläkään luultavasti juontava henkilö ei niin sinulle mieleen juontamassa, eikä välttämättä minullekaan. Mutta poimi rusinat pullasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #69

Tämä oli joku lähes puolituntinen Youtube-video, jonka joku linkitti tämän tai jonkin muun asiaa käsitelleen puheenvuoron kommentteihin. Tuon nimisestä ohjelmasta en ole kuullut, mistä se tuli?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

#37 Nobinan busseissa ei valvontakamerat toimi, niin ainoa tapa saada tapahtumista todisteita on kuvata itse. Ja bussi on muuten julkista aluetta eli siellä saa ihan vapaasti kuvata. Olit sitten itse kuski tai joku muu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #74

Edelleenkään se ei oikeuta materiaalin jakamiseen netissä.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #78

Kuten aiemmassa toin ilmi: kunhan ei henkilöllisyyksiin kajota. Nimittäin liiallisen salailunkin haitat ovat pahasta. Joskus jopa paljon pahempaa, kuten esim. viranomaistoiminta "Helsinki-maidanin" tapauksessa, josta valtakunnalliset tiedotuskanavat ovat tarjonneet varsin kyseenalaista mielikuvaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #79

Kyseenalainen mielikuva? Ei pidä peiliä syyttää, jos naama on vino, sanoo vanha venäläinen sananlasku.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #80

Perinteiset, itsensä myyneet valtakunnalliset tiedotuskanavat eivät ole olleet minun peilini enää aikoihin. Jotkut mokomat ovat menneet maalaamaan ne mustan-punaisen-vihreän-sinisen -kirjaviksi. Mitäpä tuumaat esim. YLEstä, jonka johtaja ehdottelee YLEn kirjattavaksi perustuslakiimme?... jess! Varsinainen tiedotuskanavan irvikuva, mitähän tuo sen jälkeen "tiedottaisikaan"... ;)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #82

Joo, Yle on tosiaan luotettava kanava. Se ei ole propagandatorvi niin kuin joku Russia Today.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #83

Venäjän perustuslaista en tiedä, mutta läntisten demokratioiden keskuudessa ei yleisradioita tietääkseni ole lukittu perustuslakeihin ;)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #84

Ei tietääkseni täälläkään, mutta saahan sitä kaikenlaista ehdotella. Trumpkin ehdotti, että ilmastonmuutos on kiinalaisten huijaus.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Olisi mielenkiintoista lukea juristin käsitys liputta matkustamisesta ja onko kyse rikoksesta, vilpistä vai mistä. Käsittääkseni siitä seuraava sanktio on takastusmaksu, eikä siitä sakoteta.

Joissakin kommenteissa se on rinnastettu varkauteen, petokseen , ryöstöön ja taisipa joku viitata raiskaukseenkin. Näin maallikkona näyttää, että suhteellisuudentaju on hakusessa. Mitähän mieltä olisi juristi?

Itse erottamisjuttu julkisuudessa olleiden tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että työnantaja katsoo kuljettajan syyllistyneen rikkomukseen työnantajan ohjeita vastaan julkistaessaan kuvaamansa tallenteet ja että jo pelkkä kuvaaminen oli työnantajan ohjeiden vastaista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Työnantajan ja työntekijän väliset kiistat ratkaistaan Suomessa viime kädessä tuomioistuimessa. Se on perinteinen tapa.

Ei somen huutoäänestyksien kansankäräjillä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Allaoleva väitteesi on epätosi, lainaan siitä vielä erillisen pätkän ja jota kommentoin alempana

"Kiinnostavampi on kuitenkin toinen video, jossa esiintyy kaksi nuorta miestä. Siellä tallentaminen pyörähtää käyntiin selvästi ennen kuin itse tilanne alkaa: alussa nuoria miehiä ei edes näy astuvan bussiin. Tämän voin selittää ainoastaan sillä, että kuski alkoi kuvata tummaihoisia matkustajia ainoastaan heidän ihonvärinsä takia ja siinä odotuksessa, että jotain tapahtuu. Eli — montako kerta mitään ei sittenkaan tapahtunut, mutta matkustajien kasvot jäivät yksityisen ihmisen tallenteisiin vain sen takia, että iho oli tumma? Jostain syystä tämä ajatus tuntuu minusta kuvottavalta."

"Tämän voin selittää ainoastaan sillä, että kuski alkoi kuvata tummaihoisia matkustajia ainoastaan heidän ihonvärinsä takia ja siinä odotuksessa, että jotain tapahtuu."

ensimmäisenä mieleen tuleva mahdollinen vaihtoehto on, että hän kuvasi kaikki bussiin tulossa olevat ihmiset, kamera käynnistetään kun siihen esim. muu liikenne huomioiden on paras tilanne, kuitenkin riittävässä ajoin etukäteen.

lisäys edelliseen voi olla, että hän rajasi tiettyjä ihmisiä pois kuvauksen kohteina kokemusperäisesti, kuten tunnettuja eläkeläiskausilippumatkustajia ja sama toimii käänteisesti, kenties kohteiksi valikoitui ihmisiä jotka tunnetusti yrittävät matkustaa pummilla,
kokemusperäiselle filtterille ehtoja voi siis olla lukuisia, kuten ikä,
ilman että niillä on mitään tekemistä ihonvärin kanssa.

oletko vakavissasi sitä mieltä, että bussikuskin olisi pitänyt kuvata esim. kaikki 500 muutakin tummaa ja vaaleaa naamaa siltä päivältä ja julkaista heistäkin video, kaikista niistä ihmisistä joiden kanssa mitään ei tapahtunut?

mielestäni loit nyt itse itsellesi, epärationaalisesti käyttäytyneen mielikuvituksesi syövereistä, olkiukon jota pidät kuvottavana.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Tämä keskustelu herättää mielenkiintoisia kysymyksiä. Joidenkin mielestä on ok, että asiakaspalvelija kuvaa työssään asiakkaita tai sellaiseksi pyrkiviä. Ei myöskään häiritse tallenteiden julkaiseminen. Tällainen käytäntö esim. ravintoloissa saattaisi luoda uuden tosi-tv hitin. En varmasti haluaisi nähdä/nähtäväksi kaikkia toilailujani julkisessa levityksessä, vaikka varmasti jotkut niistäkin saisivat hyvät naurut, enkä itse usko niiden olevan edes pahimmasta päästä.

Pointtini on, että rajanvetäminen on vaikeaa. Tänään bussikuski, huomenna baarimikko, ylihuomenna poliisi ja lääkäri. Milloin raja tulee vastaan? Tässä bussikuskin tapauksessa työnantaja katsoi rajanylityksen jo tapahtuneen.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Mitä väliä, jos ei tunnisteta. Ainoat virheet olivat minusta tunnistettavuus ja kamera kädessä työskentely. Siitä on pidettävä kiinni jos lähdetään syyttelemään. Ja kohteliaisuus viimeiseen saakka tietysti asiakaspalvelussa, konna tai ei, jämäkkyydestä tinkimättä. Voisi olla ihan terveellistäkin nähdä itsensä filmi poikki -tilassa sekoilemassa, kunhan muut eivät tunnista.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Polina Korylova

Nyt puuttuu vain, että väität Gleb Simanovin osallistuvan globaaliin juutalaisten salaliittoon, kuten liittämäsi videon välityksellä implisiittisesti vihjailet.

Marko Turpeenoja

Pystyikö hän videollaan aukottamasti todistamaan etteivät ko. henkilöt olleet maksaneet lippua. Mielestäni ei ja jos olisi saatu akkuja latinkiin niin silloinhan homma olisi ollut selvä . Ja kuten aiemmissa kommenteissa sanottiin, niin näissä asioissa kannattaisi ensin työnantajan kanssa käydä konversaatiot..

Käyttäjän JariOdeSuhonen kuva
Jari Suhonen

Enpä muista että milloin olisin lukenut tälläistä paskanjauhantaa mitä tässä yllä. Menkää itseenne pellet!

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

olipas yleistävyydessäänkin harvinaisen epäasiallinen kommentti, mutta kysynpäs nyt silti, että mitä ja ketä mahdollisesti tarkoitit, kun nähdäkseni tuossa yllä on kommenttia lähes laidasta laitaan?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tällä entisellä bussikuskilla taitaa olla sama lahja kuin Putinilla itsellään: kyky löytää fasisteja kaikkialta, paitsi sieltä missä heitä oikeasti on.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Tuolla sinun lahjallasi taitaisit Nobinan bussikuskina piankin löytää asiakkaistasi runsain määrin heitä, jotka löytävät fasisteja kaikkialta, paitsi sieltä missä heitä oikeasti on ;)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En ymmärrä, mitä yrität sanoa.

Käyttäjän HarriRenkonen kuva
Harri Renkonen

Mitä jos niitä somaleita ei kuvattu tumman ihon takia vaan he oli nimenomaan palkattu matkustamaan ilman lippua?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En ihmettelisi. Tämä Ven- anteeksi Suomi ensin -porukka ei ole viestinnässään varsinaisesti rehellisyydestä ja luotettavuudesta kuuluisa.

Toimituksen poiminnat